Stora motsättningar i förhandlingarna på kemiska fabriker

Under tisdagen träffades förhandlingsdelegationen för kemiska fabriker.
– Arbetsgivarnas extrema krav på försämringar är anmärkningsvärda, säger Roger Lindell från IF Metalls förhandlingsdelegation.

Annika Josefsson och Roger Lindell, några av ledamöterna i IF Metalls förhandlingsdelegation för Kemiska fabriker.
Annika Josefsson och Roger Lindell, några av ledamöterna i IF Metalls förhandlingsdelegation för Kemiska fabriker.

– Möjlighet att kunna sänka lön och ersättningar samt beordra mer arbetstid, ett större inflytande över arbetstidens förläggning och medlemmarnas fritid. Det är några av de krav vi mottagit, säger Roger Lindell, som till vardags arbetar på Kubikenborgs Aluminium, Kubal i Sundsvall.

– Det är naturligtvis svårsmälta krav och en tydlig maktförskjutning som arbetsgivarna föreslår till sin fördel och något som slår oerhört hårt mot våra medlemmar och deras familjer, säger Roger Lindell.

Från IF Metalls sida är det inte den typen av extrema diskussioner vi önskar, utan vår ambition är i stället att hitta lösningar som tar industrin, företag och medlemmar framåt, inte tillbaka i tiden. Därför har vi presenterat krav som ligger i nivå med utvecklingen i omvärlden.
– Våra fullt rimliga krav har hittills mötts av hårt motstånd av arbetsgivarna, som i stället svarat med krav på försämringar av i princip alla delar i hela kollektivavtalet, säger Roger Lindell.

Uppdaterad 2016-02-10 Skribent: Anders Fredriksson