IF Metall påverkar politiken

Hej!  

Jag heter Hasse Palmqvist och arbetar som facklig-politisk ombudsman på IF Metall, och nu är jag väldigt frustrerad. 

I höst kan vi få en högerregering som lagstiftar om sänkta lägstalöner – ned till 70 procent av dagens nivåer. De kallar förslaget “inträdesjobb” som facket inte ska ha något inflytande över. Sverigedemokraterna har också ett förslag om lagstiftade låga löner. 

Alliansen och SD vill även att politikerna ska försämra turordningsreglerna i LAS – vilket gör det lättare att säga upp folk som har ett fast jobb. Det är förstås ett attraktivt erbjudande för en arbetsgivare att kunna byta ut en anställd mot en billigare. För dig som jobbar inom industrin däremot är det rent ut sagt åt skogen. 

Detta är ytterligare steg för att kunna sänka lönekostnaderna i företagen och i stället kunna höja vinsterna för ägarna, på bekostnad av din trygghet. 

För IF Metall är det här fullständigt oacceptabelt – därför driver vi nu valkampanjen Rösta på någon som vet. Industriarbetarna behöver politiker som står upp för deras villkor. Klicka här för att ställa dig bakom våra krav: http://röstapånågonsomvet.se

Kan det verkligen vara så illa undrar du kanske? Ja, tyvärr är det så. Det här är ingenting som högern har gjort någon hemlighet av. Tyvärr handlar valdebatten just nu om helt andra saker än det som är viktigt för oss som jobbar i industrin. Men vi kommer inte att ge oss – vi kommer att kämpa för att våra frågor om trygghet och arbetsmiljö tar plats på agendan. 

Vi i IF Metall jobbar för att skapa så bra villkor som möjligt för våra medlemmar, både på jobbet och i samhället. Det är därför som vi ställer krav på politiker. Vi kommer inte säga åt dig hur du ska rösta, men vi har en plikt att berätta för dig hur partierna står i de frågor som är viktiga för våra löner och arbetsvillkor. 

Har du några frågor? Du är välkommen att höra av dig till valcentrum@ifmetall.se så svarar vi så fort vi bara kan.

Vänliga hälsningar,
Hasse Palmqvist